logotype

Egy bakancs utolsó útja

Mama a gondosan előkészített gödörhöz lép, olajozott mozdulattal meghúzza a pálinkásüveget – csak annyira, hogy jusson belőle a sírásóknak is –, majd megírt búcsúbeszédéről lefúj egy odatévedt hópelyhet.

 „Tisztelt gyászoló barátaim!

Amint itt állok megrendülve Hanwag Yukon Lady sírja előtt, megrohannak az emlékek. Életének viszontagságos, de sikerekben gazdag 11 éve alatt minden megtörtént vele, ami egy hegymászó bakanccsal megtörténhet. Már a kezdést sem aprózta el. Pályafutása mindjárt Mont Blanc csúcsmászással indult 2004-ben. Az itt tapasztalt nehézségek nemhogy elvették volna a kedvét, inkább még több ilyen élmény megszerzésére ösztönözték. Tett is róla. Egymás után mászta az Alpok óriásait – volt, amelyiket többször is. Nem maradtak rejtve előtte a Triglav, a Grossglockner, az Ortler, és a Dolomitok elérhetetlennek tűnő csúcsai, az Ötscher, a Durmitor, a Dachstein, az Olümposz isteni sziklái, a Rax, a Schneeberg vagy a Höllental izgalmas mászóútjai, valamint a Júliai Alpok kalandos ösvényei, és nehéz via ferratak tucatjai szerte az Alpokban. De, nem mulasztotta el ismeretséget kötni a Padis fennsík, a Retyezát és a Fogarasi-gerinc meseszép vidékeivel, és a Torockó környéki legendás hegyekkel sem. Nyaranta szigorú négyezresek félelmetes birodalmát háborgatta, így a Breithorn, a Gran Paradiso, az Allalinhorn, a Castor, a Piz Bernina, a Vincent Piramide, a Punta Gnifetti, a Mönch csúcsa és a lenyűgöző Matterhornon a Solvay bivak padlója is kénytelen volt magán viselni sokat látott Vibran talpának lenyomatát. A baj idén nyáron csapott le a Francia Alpokban, az Écrins-hegység Glacier Blanc menedékházába menet. Papa és Guliver itt kétszer is újra élesztette a haldokló Hanwag Yukon Ladyt, aki lélegeztető gépre kötve még felvitt a hasadékos Dome de Neige des Écrins jéghegy csúcsára, de a legnagyobb tette az volt, hogy le is hozott onnan. Most elérkezett az idő, amire nem volt példa egész életében, ő lesz alul, és az általa egész életében taposott föld felül. Búcsúzzunk tőle, de azoktól az emlékektől ne, amely élményekhez mozgalmas élete során hozzájuttatott minket! Hanwag Yukon Lady dicső múltja nagyon magas mércét állított utódjának, a fiatal Planikának, aki a tegnapelőtti téli Schneeberg túránkkal debütálva már el is kezdte ledolgozni mérhetetlen hátrányát.

Kedves barátaim!

Mialatt ebben a farkasordító hidegben körbejár a pálinkásüveg, ne feledkezzünk meg arról a lábbeliről sem, amely a jelenlévők közül elsőként fogja követni a kimúltat. Hanwag YukonLady, itt, az Írottkő piros és kék turistaösvényének kereszteződésében zarándokhelyül kijelölt sírod legyen gránitszilárdságú alap a kétkedőknek és világító lámpás a csüggedőknek! Dicső emléked mindig adjon erőt utunk folytatásához, és ha elbuknánk, a felálláshoz. Nyugodj békében, és őrizd örökké múltunk egy darabját ebben a földben!”

 

Tíz hónappal később

Sírlátogatás az Írottkő 35 teljesítménytúrán.

2022  Göcsej Sport