logotype
image1 image1 image1 image1

KEHIDA - ÖRVÉNYES-HEGY - ZALACSÁNY

KEHIDA - ÖRVÉNYES-HEGY - ZALACSÁNY

Jelzése: piros kereszt piros kereszet, Táv: 7 km, szintkülönbség 100 m
(a Zalai-dombság (kelet) turistatérképen található)

Kehidára Zalaszentgrótról és Keszthelyről juthatunk el autóbusszal. A falu központjában szállunk le. Mielőtt túránkat elkezdjük, tekintsük meg a Deák-kúriát, ami a központtól nem messze található, a zöld sáv zöld jelzésen nyugat felé indulva. Az út jobb oldalán, az általános iskola mögötti parkban bújik meg a kúria. Itt élt Deák Ferenc 1824-től 1854-ig.

Visszatérve a központba, a piros kereszt piros kereszt jelzést keressük és ezen induljunk el nyugat felé. A templomnál balra fordulunk, majd egy keresztútnál jobbra, 200 m-t megtéve újra balra. A falu végén éles jobb kanyar után egy emelkedő kezdődik. Elhagyjunk a vízművet, majd kanyargós úton a dombtetőre jutunk.Felérve megpillantjuk az Örvényes-patak völgyét és a mögötte húzódó bükkös dombhátat. Itt az út kettéágazik. Mi balra megyünk, lefelé a völgybe. Hamarosan elérjük Örvényes-hegy első házait.

A megkapó fekvésű kis hegyi falun keresztülhaladva csodálatos kilátást élvezhetünk a patak völgye felé tekintve. Érdemes lemenni a patak partjára. A merész kanyarokat leíró patak vadregényes völgyet vágott magának az erdőben. A jelzés ugyan nem erre vezet, de ha a patakot követjük, akkor is elérjük újra a piros + jelzést.

A jelzés az Örvényes-hegyen visz végig. A központi résztől már aszfaltozott úton haladunk. Egy balkanyar után érünk ki a Kehida és Zalacsány közötti műútra. Ezen jobbra fordulunk. Elhaladunk a Csányi-kastély mellett. Majd a központba érünk, ahol Zalaegerszegre, Keszthelyre vagy Zalaszentgrótra menő buszra szállhatunk.

Bélyegzés: Kehida, Zalacsány

2024  Göcsej Sport