logotype

ZALAEGERSZEG VASÚTÁLLOMÁS - JÁNKA-HEGY

ZALAEGERSZEG VASÚTÁLLOMÁS - JÁNKA-HEGY - ERDŐGYÖNGYE ÉTTEREM - TV TORONY ÉS KILÁTÓ

Jelzése: piros háromszög piros háromszög, táv: 5,5 km, 100 m szintemelkedés 
(a Göcsej turistatérképen található)

A jelzés a vasútállomás előtti Bajcsy-Zsilinszky téri felszabadulási emlékműtől indul és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola zalaegerszegi intézetéig egyenesen nyugati irányba tart, majd innen jobbra fordulva a Zárda utcában halad tovább. Az első balra forduló utcán (Tomori Pál u.) éri el a Mátyás király utcát. Ezen dél felé haladva folytatjuk utunkat egyenletesen emelkedve a Jánka-hegyre. A gerincen vezető útról megcsodálhatjuk jobb kéz felől (Ny) az alattunk elterülő kertváros házait, távolabb a landorhegyi városrészt, mögötte a Becsali és Egerszeg-hegyet. É-ra a Zala völgyét és a Ságodi fennsíkot, alatta a Gébárti-tóval.

ÉNy-ra, tiszta időben a Kőszegi-hegység magasabb részeit is láthatjuk. Keleti irányban a Válicka völgyébe láthatunk be. Elénk tárul a Zalai Kőolajipari Vállalat ezüstös tornyaival, mögötte távolabb a Karácsony-hegy 305 méter magas vonulatával. Közvetlen mellettünk présházak és szőlők sorakoznak.Nemsokára haranglábhoz érünk, mely kicsit hasonlít a Göcseji fazsindelyes, kontyos társaihoz. Itt minden évben búcsút tartanak. A határ-búcsú régi szokás, célja a fohászkodás jó termésért. A haranglábtól nem messze egy nagyon szép feketefenyőt csodálhatunk meg. Kb. 2 km után K-ny-i irányú útelágazásnál, kőkeresztet találunk. Itt jobbra, azaz Ny-i irányba folytatjuk utunkat, löszös útbevágásban, melyen hamarosan az erdőbe jutunk, ahol gyalogúton és nyiladékon haladunk a jelzések irányítása szerint, lejtős terepen. Hamarosan az Erdőgyöngye étteremhez érünk. Áthaladva a Zalaegerszeg-Gellénháza úton az erdészház mellett folytatjuk utunkat eleinte enyhén emelkedő terepen, majd közeledve a tv toronyhoz erősen meredek szakaszon, ill. az út vége felé meredek lépcsőkön. Túránkat a tv torony parkjában fejezzük be. A torony a 293 m magas Bazitai dombon áll, 1975 óta.

BAZITA hegyközség jellegű település volt, 1969-ben csatolták Zalaegerszeghez, mellyel a 30-as helyi járati autóbusz köti össze. Puszta volt a 19. sz. második feléig. 1381-ben mint Bazyta-t említik. Paizs Dezső a szláv "Isten" jelentésű szóval hozza kapcsolatba nevét. Lakói főleg szőlő és gyümölcs-termeléssel foglalkoztak.

Nyugat felé nyílik innen kilátás a É-D-i irányú völgyekre, távol Dobronhegyre és Göcsej legmagasabb pontján (302 m), a Kandikón álló betonoszlopra, geodéziai toronyra. Tiszta időben az Alpokra, a Kőszegi-hegységre nyílik rálátás. Ha a toronyba is felmegyünk, csodálatos körpanorámában lesz részünk. A völgyek, dombhátak pihentetik szemünket.

A túra könnyű, kényelmes cipőben, bármely évszakban jól járható útvonal.

Bélyegzési lehetőség: vasútállomás, nyári hónapokban a kilátó

2023  Göcsej Sport