logotype

Magyar a világ tetején

2002. május 25.

Erőss Zsolt harmadik próbálkozására végre sikerült, ami magyar embernek még soha: a 33 éves sportember május 25-én egy népes nemzetközi csoporttal együtt feljutott a Mount Everest csúcsára. Szombaton összesen 29 mászó jutott fel, köztük a Mount Everestet először meghódító Sir Edmund Hillary fia, Peter is. A 47 éves új-zélandi két amerikai társával és négy nepáli serpával érte el a 8850 méteres magasságot.

Megjöttek. Mind az öten épségben, egészségesen, egyikük ráadásul teljesítette azt, amiért hónapokkal ezelőtt elindultak Elsőként Mezey László (8000 méterre jutott) lépett a csoportra várakozó tömeg elé, majd előkerült Mécs László (8350 méter), Ács Zoltán (8650 méter), Várkonyi László (8750 méter), és hatalmas éljenezés közepette Erőss Zsolt (8850 méter) is.

- Nagyon jó érzés megérkezni, de ugyanilyen fontos volt tudni, hogy milyen sokan érdeklődtek, szurkoltak nekünk - mondta Mezey. Várkonyi Lászlótól meglepő információt kapunk: volt nála oxigénpalack. Elvi és gyakorlati okokból nem használta. Bonyolult a kérdés, majd elmondja az okokat. Várkonyi oxigénpalack nélkül 8750 méter magasra jutott. Száz méterre volt a hegymászás presztízspontjától.

- Felemelő érzés volt feljutni a csúcsra. Egy órát töltöttem el a világ legmagasabb pontján, magammal vittem egy magyar zászlót is, ami velünk együtt ismét hazatért - mondta a kipirult, a hófödte csúcsokon lebarnult Erőss Zsolt, a "világ tetejének" első magyar meghódítója.

- Első alkalommal oxigénpalack nélkül próbáltam feljutni a Mount Everestre: ez a kísérlet azonban sajnos nem sikerült - emlékezett Erőss. - A második mászás előtt rossz fizikai állapotba kerültem, fájt a torkom, és tudtam, hogy a készülék nélkül nem hódíthatnám meg a csúcsot. Május 25-én ötvenen indultunk a végső támadásra, és végül nekem is sikerült elérnem a célt.

A Magyar Mount Everest 2002-expedíció - Várkonyi László, Mezey László, Ács Zoltán, Mécs László és Erőss Zsolt - a nepáli normál útvonalon indult a 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres magasság meghódítására. A csapat tagjai - akik közül négyen már jártak nyolcezer méternél magasabb csúcson - önállóan, saját menetrend szerint törtek a magasba, s a mászáshoz nem akartak oxigénpalackot használni. Serpák, azaz hegyi teherhordók segítségét pedig elvből nem vették igénybe. Mindent maguk cipeltek.

Az idei kísérlet kedvezőtlen előjelekkel indult. A magyarokhoz csatlakozott brit hegymászó, Peter Legate a viharosra forduló időjárásban április 30-án lezuhant, és súlyos sérüléseibe belehalt.

A magyar expedíció tagjai május 13-án indultak el először az 5300 méteres alaptáborból a csúcs meghódítására. Május 16-án a hegymászók 8350-8700 méterig jutottak, de kénytelenek voltak visszatérni az alaptáborba. Akkor olyan sokan voltak csúcsközelben, hogy a később érkezőket, így a magyarokat is, nem engedték már fel. A következő kísérlet során Erőss Zsolt Várkonyi Lászlóval kezdte meg a csúcstámadást, s május 25-én Várkonyi körülbelül 8750 méterig, vagyis a déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül, míg Erőss Zsolt oxigénpalackkal feljutott a Mount Everestre. Kommunikációs zavarok miatt először az a hír érkezett, hogy mindketten felértek, később derült ki, mi is a valóság.

S hogy milyen a világ teteje? Erőss szerint kicsi. Egy rövid, hatméteres, hegygerinc jellegű, enyhén ívelő szakasz. Ennyi a csúcs. Látszólag. A felvezető út azonban nagyon is meredek.

- Egy órán át voltam fenn, délelőtt tíztől tizenegyig - remélem, jól értem a nagy hangzavarban az időpontot. - Ennyi idő éppen elég volt. Hogy mivel telt ez az egy óra? Amikor felértem, persze hogy leültem, levegő után kapkodtam, kicsit később előszedtem a zászlót, rátűztem az oszlopra, kerestem valakit, hogy lefényképezzen, körbefilmeztem a helyet, ittam, szőlőcukrot ettem, efféle dolgokat műveltem. Tovább nem maradhattam, mert le is kell érni. Hosszú a lefelé vezető út, és bármikor ránk törhet a rossz idő.

Erőss-sel egy időben úgy tízen voltak fenn, végül a később érkező mászókkal és serpákkal együtt lettek vagy huszonöten. A hegymászó szerint a legszebb szakasz a déli csúcstól a világ legmagasabb pontjáig vezető út. Követ nem hozott, mert mindent hó és jég borít.

- A Mount Everest a legnagyobb, de nem a legnehezebb. Lehet a K2, de egy nehéz nyolcezres csúcsra is szívesen vállalkozom. - tervezgeti a jövőt újdonsült csúcsmászónk.

(Internetről letöltve, szerk.)

2022  Göcsej Sport