logotype

Az erdőben tartózkodás szabályai

Az új erdőtörvény külön szakaszban tárgyalja az erdőterület üdülés és sportolás céljából történő látogatását. A túravezető számára - a természetvédelmi szabályok mellett - talán ezek a paragrafusok azok, melyeket alaposan ismernie kell. A törvény kimondja, hogy: "Az erdőterületen - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, ezért díjat nem kérhet." A megfogalmazás egyértelműen leszögezi, hogy "...kerékpározni és lovagolni, motorral, illetőleg gépkocsival közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad."

Az erdőterületen történő mozgást bizonyos esetekben korlátozhatják. Az erdőterület üdülési, illetőleg sportolási célból - a kijelölt út kivételével - nem vehető igénybe, amennyiben az az erdősítés területe, amíg a rajtalévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri, az erdészeti szaporítóanyag termelését szolgáló földterület (csemetekert), az erdőrezervátum területe, továbbá ha a belépést a hatóságok (erdővédelmi, természetvédelmi, katonai, határrendészeti, nemzetbiztonsági szervek) megtiltották. További korlátozások is lehetségesek, amennyiben az erdő egyes területein való ott tartózkodás veszélyezteti a testi épséget, az életet, vagy a vagyoni biztonságot, illetőleg zavarja az erdőgazdálkodási munkákat. Előbbire sajnálatos példa a '90-es évek közepén a Pilis-Visegrádi és Börzsöny hegységekben történt nagy havazást követő katasztrofális állapot, amikor az ágakra fagyott hó és jég súlyától több ezer fa dőlt ki, vagy veszítette el a lombkoronáját.

Az erdőt nem csak sportolásra lehet igénybe venni. Az erdőkben vadászat is lehetséges. A fegyverhasználat veszélyekkel jár, ezért vadászat idején a vadásztársaságok átmenetileg korlátozhatják az erdőterület egyes részeinek látogatását. Ebben az esetben kötelesek a helyszínen a megfelelő tájékoztatásról gondoskodni. A korlátozást kiterjeszthetik arra az esetre is, amikor az erdőterület tömeges látogatottsága zavarhatja, vagy veszélyeztetheti az ott élő vadállományt.

2022  Göcsej Sport