logotype

Öleld meg a fát!

A fákban gyógyító energia is rejlik. Van néhány fa, amely mindenkire jó hatással van, de nem árt, ha mindenki tudja, hogy melyik az ő fája, vagyis melyik az a fa, amelyik levezetheti testéből a negatív energiát, és feltölti pozitívval. Kétségtelenül van abban valami, hogy a közeli, testi kapcsolat egy fával visszaadja az embereknek az elveszett energiákat. Feltölt bennünket, akár az áram az akkumulátort. A fák energetikai tere április és október között a legerősebb. Ez megkönnyíti a városi ember dolgát, hiszen általában e két hónap közé esik a nyári szabadságok ideje is. Ilyenkor nap mint nap használhatja ezt az ingyenes frissítő energiát. Akinek van otthon fája, vagy erdő közelében lakik, annak természetesen sokkal több alkalma nyílik erre a sajátos terápiára. Ha teheti, naponta egyszer öleljen át egy fát, vagy legalább dőljön neki teljes testtel. Ha ez nehézségekben ütközik, akkor ossza be az idejét úgy, hogy ha csak rövid időre is, de hetente legalább kétszer-háromszor a neki kedvező fa közelébe kerülhessen. Egy-egy ilyen ölelő érintés időtartama minimum tíz, de inkább húsz percig tartson. A sietős városi emberek számára ez elviselhetetlenül hosszúnak tűnik, de csak addig, míg néhányszor meg nem próbálják. Az sem mindegy, hogy ki milyen fát választ. Ha csak teheti, szép, egészséges, megtermett példányt szemeljen ki. A göcsörtös, láthatóan beteg, összevissza nyesett vagy törött ágú, korcs fával ne kísérletezzen, mert azzal úgy sem éri el a kívánt eredményt.
Az emberiség évezredek óta alkalmazza a fa-terápiát. Ha nem használna, már bizonyára a feledés homályába merült volna, ma senki sem tudna róla.

A tölgyfa javítja a vérkeringést, és nagyobb teljesítményre ösztönzi a nyirokrendszert. Hamarabb és nagyobb mértékben tisztul a szervezet, a káros anyagok lebontása felgyorsul. Egyes, ezzel foglalkozó kutatók és amatőrök arra a következtetésre jutottak, hogy a tölgyfa még a jellem pozitív tulajdonságait is erősíti, bár erre nincs tudományosan mérhető bizonyíték.

A fenyőt ugyan elég nehéz megölelni, de nem lehetetlen. Különösen akkor, ha legalább harmincéves, magas, amelynek alul nincsenek ágai (ügyeljen a törzsből kifolyó gyantára). A fenyő a felső légutakat tisztítja, és segít a reumatikus elváltozások gyógyításában, illetve idegnyugtató hatású.

A fűzfa a depresszió ellen hat, és lázcsökkentő hatású. Különösen gyermekek fejlődését befolyásolja pozitívan, sőt, állítólag agresszív állatokat is megfékez. Itt is jó nagy, minimum ötméteres példányt kell választani.

A nyírfa a fűz hatásait egészíti ki, és a vese, illetve a hólyag munkájának erősítésében és bőrbetegségek esetén is segít.

A gesztenyefa, különösen annak méretes példánya a vérkeringést erősíti és reuma ellen hat. Japánban különleges gyógymellényt árusítanak, belevarrt gesztenyével, amit éjszaka kell viselni. A tüdőgyulladás gyógyulását is gyorsítja.

A hársfa pótolja az elveszett testi és lelki erőt. Érzelmi problémák megoldásában is segít, valamint lázcsillapító hatást fejt ki.

A fekete bodza felfrissíti a szervezetet, meggyorsítja a sebek gyógyulását és vizelethajtó hatása is van. Persze itt is elég nagy, öreg fát kell választani, amely legalább öt-tíz éves.

A terápia módja: Ölelje meg a fatörzset, homlokát támassza neki, csukja be a szemét! Mélyen lélegezze be a környék és a fa illatát, és próbálja meg érezni, ahogyan átveszi a fa energiáit. Itt fizikai folyamatok zajlanak, a fa és az ember része a természetnek, tehát ami történik, az is természetes folyamat. Nem csupán a képzeletében, hanem a valóságban is lejátszódik, és elindul a gyógyulás.

Nemere István nyomán

2024  Göcsej Sport