logotype

Vízi túra a Tisza-tavon

1. túra

Kiindulási pontunk Tiszafüred volt. Egy három kenuból álló flottával indultunk az első felderítő útra. Komoly gondolkodás után kialakult a flották legénysége. A hűtőláda (a sörrel!) a büfés kenuba került. A legénység nagy része ezen a túrán ejtette meg első evezőcsapásait, de szerencsére ott volt Endre az öreg vízimedve, kinek szavait a többiek tudásra szomjazva figyelték.

A Tiszáról egy susnyákoson keresztül, egy gát érintésével jutottunk fel a Nagy-Morotvára. Ez egy nagy, kifli alakú vízfelület volt, a nádas közepén. A susnyákosból kiérve megpillantottuk a gyönyörű tavat. Kigyönyörködve magunkat, a legénység felkereste a büfés kenut, Endre kenuját, ahol frissítő sörök vártak. Kisebb keresgélés után egy susnyákoson átvágtuk magunkat a Poroszlói- és a Tiszavalki-medence határára. Gyönyörű szép "zöldellő nyövény" alagutakon, buja vegetáción, szűk átjárókon keresztül haladtunk a Poroszlói-medencéig. A medencénél gazdag madárvilágot figyelhettünk meg: kormoránok, sirályok, szürke gémek, bakcsók. A keleti részén tündérfátyol és vízililiom borította a vízfelületet.

Úgy gondoltuk, hogy erre a napra elég volt a Tisza-tóval való ismerkedésből, ezért ugyan azon az úton elindultunk visszafelé. Így lehetőség kínálkozott a tapasztalatlan legénység számára, hogy a nemrég megszerzett kenu-manőverezési ismereteket elmélyítsék a derékszögű kanyarokban, szűk átjárókban. A zsilipnél - csakúgy mint odafelé -, át kellett emelni a kenukat. Ez komoly erőfeszítést igényelt a Mestertől, aki igen nagy szerepet vállalt mindhárom kenu átemelésénél.

Visszafele tartó utunkon kieveztünk a Tiszára, és az Örvény - Morotva bejáratánál, egy homokpadnál álltunk meg, és hódoltunk a strandolás élvezetének. Itt láttunk olyanokat is, akik kényelmesebb módját választották a Tisza-tóval való ismerkedésnek. Motorcsónakkal járták be a vizet. A fürdőzés után a kenukba visszaszállva, egy kinyitott zsilipen keresztül tértünk vissza Tiszafüredre.

2. túra

Ismét a három csónakos flottával vágott neki a túrának a csapat. Most az Örvény - Morotván indultunk ki a Tiszához. A 430-as kilométerjelző táblánál a Kis-Tiszához értünk, ami kacskaringós utakon vezetett a Poroszlói-medencéhez. Út közben egy susnyákoson átjutva érintettük Porong tavát, ahonnan egy nádas alagúton keresztül kiértünk a tiszta vizű Ispán tavára.

Az első pihenőnél, a poroszlói ökoturisztikai tanösvény kilátójánál, mindenki nagy örömére hideg sör került elő a hűtőtáskából.

A következő pihenőhely ismét a poroszlói strand volt. Egy kiváló étteremben elköltött ebéd és némi pihenés után, ismét útra keltünk, hogy a Poroszlói-medencén átvágva megtaláljuk azt a helyet, ahol az előző túra alkalmával megálltunk. Hosszas evezés után elértük a hidat. Alatta elevezve, szemünk elé tárult a Poroszlói-medence hatalmas vízfelülete. A víztükröt teljesen beborító növényzet miatt olyan érzésünk volt, mintha füvön eveznénk. Hosszas nyomozás után leltünk csak rá a tegnapi út bejáratára. Miután megtaláltuk, az előző nap már felderített úton evezhettünk vissza Tiszafüredre. A napot ma is fürdőzés zárta.

 

Lőrinczek

2022  Göcsej Sport