logotype

Néhány tipp felszerelésed súlyának csökkentésére

Magashegyi túratippek Erőss Zsolttól

 

·  Multifunkcionalitás: légy kreatív és gondold át, hogyan bővítheted egy-egy felszerelésed funkcionalitását úgy, hogy helyettesítsen mást. Tehát kispárna helyett lehet, hogy megteszi a polárpulcsid összehajtva, stb...

·  Ami nem kell, vágd le! (de csak óvatosan!) A derékaljadnak pl. a legfontosabb feladata - ahogy neve is enged következtetni - a derekad alatti rész melegítése. Ezért nyugodtan félbe lehet vágni keresztben (lerövidíteni), a fejed alatti és a lábszárad alatti részt pedig ruhákkal/hátizsákkal kipótolni. Klasszikusnak számít a fogkefe nyelének a megrövidítése – 5 cm-esre lenyisszanthatod, hiszen minek a hosszú nyél...

·  Csapatmunka: Nem csak az élelmiszert, a sátor alkatrészeit lehet szétosztani egymás közt, ha csapatban mentek. Lehet közösködni is a szokásosnál nagyobb mértékben (remek csapatépítő módszer!). Felesleges pl. hogy mindenkinél legyen navigációs eszköz, útikönyv, egyszemélyes sátor, saját étkészlet (különösen akkor, ha közös a gázfőző és úgysem tudtok egyszerre enni).

Súly

·  A tápérték/térfogat arányt: mennyire energiadús vs. mennyi helyet foglal el a zsákban
·  Csomagolóanyag súlya: üvegben vagy konzervben nem érdemes elemózsiát hozni, mert túl nagy a felesleges súly. Üveg helyett műanyag doboz, a konzervek tartalmát pedig erős, légmentesen záró tasakokba teheted.
·  Magának az ételnek a súlya: a "porkaják", tehát a forró vízben főzendő levesek és tészták nagyon kis helyet foglalnak el és könnyűek, a tészták továbbá dúskálnak a szénhidrátokban.

 

Újdonságok

Túraboltokban, sportboltokban találkozik az ember különböző energiaételekkel különböző halmazállapotban - porok, zselék, csoki-szerűségek. Hatásuk vitathatatlanul jó (bár vigyázni kell a no-name energiakajákra). Az elutasítása ezeknek a mű ételeknek általában azon alapszik, hogy nem mindenki vesz szívesen olyan vegyianyag mennyiséget magához, amennyit az energiazselék és társaik tartalmaznak. Természetesen a fent említett por-tészták is bővelkednek az ilyen anyagokban. Ez tehát egyéni mérlegelés, "hit kérdés" és nehéz tanácsot adni. Valamelyest pénztárcafüggő is a dolog, hiszen elég drágák az ilyen sporteledelek.
Többen úgy vagyunk vele, hogy a mindennapi élet során igyekszünk minél kevesebb tartósítóanyagot bevinni szervezetünkbe, a túrákon pedig nem szempont az E-vel jelölt összetevők száma a csomagoláson. Túrák, expedíciók alatt a koleszterin iránt is megbocsátóbbak vagyunk egyrészt azért, "mert ledolgozzuk," másrészt, mert a hegyekben nem stresszelünk (általában). Márpedig a stresszelés sokkal erősebb mértékben járul hozzá a koleszterin romboló munkájához, mint az étrend, ami csak 15-20%-ban határozza meg a koleszterinszintedet.
OK, akkor milyen ételeket javasoltok?

 • Rozskenyér, magvas kenyér: a fehér kenyérrel szembeni előnyei: laktatóbb, kisebb térfogatú, tovább eláll, kevésbé látványos rajta a penész J
 • Szalonna, kolbász, szalámi: verhetetlen tápérték, sokáig eláll.
 • Műzli szelet, mogyorós csoki: a műzliszelet tele van energiával és nagyon könnyű, továbbá nem olvad. A mogyorós csoki ugyan olvad, ha meleg van, de a mogyorók miatt még laktatóbb
 • Aszalt gyümölcs, magvak: pl. diákcsemege. Nagyon finom, változatossá teszi az étrendet, jól eláll, és fontos nyomelemeket tartalmaz. A magvak szénhidrátban dúsak (energia!) az aszalt gyümölcs pedig gyümölcscukrot tartalmaz, ami szintén energiát visz a lábadba, hogy könnyebben menjen az az emelkedő.
 • Zöldpaprika: sokan nem tudják, de nagyon jól oltja a szomjat. Próbáld ki, meg fogsz lepődni. Ezen túl C-vitamin bomba, a C vitamin pedig erősíti az ellenálló-képességed.
 • Multivitamin tabletták: ha napokig nem jutsz friss gyümölcshöz, zöldséghez, akkor érdemes ily módon pótolni a kieső vitaminokat.

Bakancsvásárlás

Azt mondják sokan, hogy a lábbeli a legfontosabb túraeszköz. Igazuk van. Íme néhány szempont a vásárláshoz túl az általános tudnivalókon (legyen kényelmes, törd be mielőtt hegyre mész vele, stb.):

 • Bakancs talpának a kialakítása: Hogyha főleg nem havas körülmények közt használod a bakancsot (erdei ösvényen, földúton) akkor figyelj arra, hogy a bakancs orrának a kialakítása minél inkább hasonlítson egy futócipőjéhez. Ez azt jelenti, hogy minél inkább idomuljon a lábfejed formájához (sok bakancs "bumszlis", nagy az orra). Oldalról nézve emelkedjen meg, kunkorodjon fel a talpa a bakancs orránál, tehát legyen íve (szemben a lapos, egyenes talppal). Az ilyen kialakítású bakancsokban könnyebben "gördül" a lábad a talajon, és mivel jobban idomul formája a lábfejhez, kényelmesebb, jobb benne járni. A trekkingcipőknek mind ilyen a kialakításuk, de a bakancsoknak ritkán adnak ilyen formát. Az én Merrell bakim ilyen volt, de azzal az volt a baj, hogy gyorsan szétment via ferratákon.
 • Ha sokat mész hóban - főleg a tavaszi olvadt, letaposott, nedves hóban - akkor az ívelt, felfelé hajló bakancsorr pont hátráltatni fog. Az ilyen hóban való haladáshoz éppen az kell, hogy a talp merev legyen, éles peremmel legyen felvértezve. Ha trekking cipő jelleggel fel van csapva az orránál a talpa úgy, mint egy futócipőnek, akkor idegesítően ki fog csúszni minden lépésnél. Hóban tehát a lapos, kemény orrú, merev talpú baki a nyerő.
 • Strapabírás: ezen a téren nagyon nehéz okosnak lenni. Magyarán, vásárláskor igen nehéz megállapítani azt, hogy melyik bakancs lesz kellőképp strapabíró. Ha történetesen lágy lépésű hölgy vagy és nem fogsz nehéz felszerelést cipelni, keveset via ferratázol, akkor nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod ezt a tényezőt - majdnem biztos, hogy egy minőségi bakancs sokáig kitart a lábadon. Ha azonban gyakran 15+ kg-mal túrázó, határozott lépésű, évente többször via ferratázó ember vagy, akkor szempont lehet a bakancs strapabírósága. Legelőször a talp és a felső ragasztásánál szokott elválni a gumi és a bőr, ahol aztán beázik a cipő. Másik tipikus probléma, hogy ha a cipő orra több részből van összevarrva, akkor előbb-utóbb megadhatja magát a varrás. Általában akkor, amikor a garancia már lejárt. Ha sokat túrázol, megbízható bakancsot keresel és meg tudod fizetni, próbálj egy Han-Wagot szerezni. Ők jóval komolyabb garanciát vállalnak, mint a többi gyártó.
 • Gore-Tex, Sympa-Tex és társaik: a vízálló membránok csodálatosak és tényleg szárazon tartanak. Egy évig. Tudni kell, hogy egy évig garantálják a vízállóságukat. Na most általában 30-50 ezer forintos bakancsokat nem egy évre vesz az ember. Egy év után viszont rendre "megadják" magukat ezek az anyagok, és onnantól semmi előnyöd nem származik belőlük.

GPS vagy térkép?

Európa erdeiben és trekkingtúrákon a GPS - ha kirándulásról, túrázásról van szó - kicsit kiöli a romantikát. OK, a GPS mindenféle izgalmas funkcióval segít ki, így pl. viszonylag pontosan mérhető a megtett távolság, szintkülönbség, menetidő. Ezeket azonban térkép és egy karóra segítségével is mérheted.
Más a helyzet, hogyha a fák fölé kerül az ember. Ilyenkor kevesebb a támpont és a hirtelen köd szinte használhatatlanná teheti a térképet; mert amikor 3 méterre is alig látni, akkor nem tudod külső pontokhoz viszonyítani helyzeted. Navigációs készséged ilyenkor rendszerint cserben hagy.
No, az ilyen szituációkban jön jól a GPS - akár életet is menthet. Köd ide, köd oda - a műholdak segítségével - kézieszközöd néhány méteres pontossággal jelzi pozíciódat, és biztonsággal vissza is vezet ugyanazon az útvonalon, amelyen eddig jöttél. Gleccseren életmentő eszköz lehet.
Megint más a helyzet olyan terepen, ahol nincs, vagy alig van turistaösvény, ami a térképen követhető. Sztyeppén, sivatagban szintén nehezebb a térképről való tájékozódás. Az ilyen helyszínek jóval nagyobb térképhasználati tapasztalatot igényelnek, mint a jelzett turistaösvények. Ha nem vagy elég magabiztos a térképpel, akkor jól jöhet a GPS.

GPS vásárláskor felmerülő szempontok

 • magasságmérő - a drágább készülékeken a gps-es magasságmérő mellett barometrikus is található. Önmagában a barometrikus magasságmérő nem megbízhatóbb a műholdasnál. Ha viszont rendszeresen módodban áll kalibrálni (térképhez képest) a barométert, akkor megbízhatóbb eredményt kaphatsz. Akkor van értelme ennek a plusz "tudásnak", ha nem elégszel meg a gps műholdas magasságmérőjének a 30-50 méteres hibatartományával.
 • színes kijelző - ma már egyre kevésbé kapható fekete-fehér kijelzőjű túra GPS, ami csak azért fájó, mert sokkalta könnyebbek a régebbi, nem-színes kijelzőjű készülékek. Ha jó áron le tudsz csapni egy fekete-fehér GPS-re, és nem kellenek a fejlettebb eszközök funkciói, akkor hajrá.
 • az autómban már van GPS. Az nem jó terepre? Az autódba szerelhető GPS kevésbé (rendes akku hiányában), a PDA-ba (marokszámítógépek) beépített eszközök akár jók is lehetnek a vadonban, de a használatuk nehézkes és könnyen megszeppennek hidegtől, nedvességtől.
 • hol vásároljak és milyet? Magyarországon valami miatt nagyon drágák ezek a készülékek. Érdemes interneten rendelni külföldről (pl. eBay), de figyelj a garanciális, javítási feltételekre. Erdőbe, hegyre leginkább a Garmin eTrex széria vált be.

Tisztába kell tenni a fogalmat

Ami a félreértések oka: a felgyaloglás egy magas szintre, majd a visszasétálás és lent alvás még nem számít akklimatizációnak. Az sem, hogyha adott magasságban két napot töltesz el annak érdekében, hogy szokja a szervezeted a magasságot. Akklimatizáció azt jelenti, hogy felmégy magas területre, ahol több napot töltesz (tipikusan 6000 méter fölött beszélünk "magas területről"), majd ismét visszaereszkedsz 3-5000 méter köré, ahol 2-3 napot eltöltesz, hogy teljesen regenerálódjon a szervezet.
Amikor 4500-5500 méteres magasságba készülsz, sokszor találkozol olyan tanáccsal, hogy "aludj meg 3800-on, menj fel 4200-re, gyere vissza 3800-ra, majd másnap menj neki a Mont Blanc 4800 méteres csúcsának". Elképzelhető, hogy tüdőd jobban bírja másnap a 4800-as magasságot, mint ha kihagytad volna ezt az ingázást. Az "összhatás", az eredmény azonban várhatóan gyengébb lesz, hiszen a sorozatterhelés, esti fázás és a magashegyi körülmények is csökkentik a teljesítőképességedet. Jobban jársz, ha edzetten érkezel, és 3800-ról rögtön nekimész a 4800 méteres hegycsúcsnak. Gondold el, ha a próbálkozás kudarcba fullad, próbálkozhatsz még egyszer, míg ha ingázásokat teszel, akkor annyival több energiád megy el előzetesen...

 

Akkor hogyan kezeljük a 4-6000 méteres hegyeket?

Edzettség: minél fittebb vagy, annál kevésbé terheli meg a szervezetedet adott táv megtétele. Ezen túl érdemes lassan, komótosan felfele haladni és figyelni a légzésre. A légzés legyen mély és egyenletes. A pihenőnapok megtartása jól jöhet, de ezek pihenőnapok legyenek és ne tartalmazzanak különösebb terhelést, tehát 400 méter emelkedés-ereszkedést.
http://www.ikaland.hu/karacsony

2021  Göcsej Sport